Als u een probleem heeft met uw ogen en u niet graag een bril of bril draagt, heeft u misschien overwogen om over te stappen op het dragen van contactlenzen. Deze kunnen een perfecte en comfortabele oplossing zijn voor jou en je ogen. Het dragen van contactlenzen brengt echter risico’s met zich mee. Om u te laten genieten van een helder zicht zonder complicaties, vertellen we u bij Vida y Salud wat u moet weten voordat u contactlenzen koopt.

Als u niet goed ziet, kan het ongemakkelijk zijn als u niet gewend raakt aan het dragen van een bril of bril. Of u nu bijziendheid (kort zicht), astigmatisme (wazig zien), hypermetropie of hypermetropie (lang zicht) of presbyopie of presbyopie (niet in staat bent om dingen van dichtbij te zien), u overweegt misschien de sprong te maken naar technologie die comfortabel en veilig is, effectief en “onzichtbaar”: contactlenzen (pupillenzen of lenzen). Voordat u de beslissing neemt, moet u echter weten dat er verschillende soorten contactlenzen zijn. Hier vertel ik u wat ze zijn en welke voor- en nadelen ze bieden, zodat u met het advies van uw arts een intelligente beslissing kunt nemen (oogarts ) of bij de optometrist of optometrist . Onthoud dat gezondheid voor mode gaat.

Wat zijn contactlenzen?

Contactlenzen zijn schijfjes van plastic of ander transparant materiaal die op het oogoppervlak worden geplaatst en het zicht op dezelfde manier als een bril corrigeren. Ze moeten echter met de nodige zorg worden gebruikt en u moet ze het nodige onderhoud geven.

Er zijn 3 hoofdtypen contactlenzen:

 1. Zachte contactlenzen
 2. Stijve of gasdoorlatende contactlenzen
 3. Hybride contactlenzen

De zachte contactlenzen zijn gehydrateerd, dwz het water maakt deel uit van zijn componenten (laat zuurstof door naar het oog). Ze zijn slank en voelen aan als gelei, zodat ze zich gemakkelijk aanpassen aan de vorm van uw ogen. Ze zijn flexibel, comfortabel en hebben niet veel nodig om aan te wennen.

Voordeel:

 • Ze zijn flexibel en comfortabel
 • Ze zijn verkrijgbaar voor eenmalig gebruik, dagelijks gebruik of langdurig gebruik
 • Je went er snel aan
 • Ze blijven veel langer op hun plaats dan andere lenzen, daarom zijn ze ideaal voor atleten of mensen die regelmatig sporten

Nadelen:

 • Laatste minder
 • Ze moeten regelmatig worden vervangen
 • Ze zijn mogelijk niet zo effectief bij het corrigeren van problemen met het gezichtsvermogen, zoals in het geval van uitgesproken astigmatisme

De lenzen van starre permeabel contact (poreus) gas waren de eersten die op de markt verschenen. Zoals de naam al aangeeft, zijn ze harder, waardoor ze veel duurzamer zijn dan zachte lenzen. In tegenstelling tot oudere versies van deze lenzen, zijn de huidige stijve lenzen gemaakt van een siliconen die zuurstof in het oog laat circuleren. Stijve of gasdoorlatende lenzen behouden hun vorm en bieden een duidelijker zicht bij bepaalde soorten oogaandoeningen.

Voordeel:

 • Duurzaam, u hoeft ze niet zo vaak te vervangen
 • Ze bieden een optimale zichtcorrectie
 • Ze laten veel meer zuurstof door dan zachte, daarom zijn ze beter voor de gezondheid van het oog

Nadelen:

 • Het duurt langer voordat ze eraan wennen omdat ze in het begin niet zo comfortabel zijn
 • Ze moeten worden aangepast als u ze langere tijd niet draagt
 • Ze kunnen gemakkelijk vanuit het midden van het oog bewegen, wat ongemak en wazig zicht veroorzaakt

De hybride contactlenzen zijn , zoals de naam al aangeeft, een combinatie van een stijve of doorlatende gaslens in het midden en een zachte rand. Ze zijn ideaal voor diegenen die een balans zoeken tussen het bereiken van het optimale zicht van harde lenzen en het comfort van zachte lenzen. Veel mensen die harde lenzen moeten dragen maar ze te ongemakkelijk vinden, vinden hybride lenzen een uitstekend alternatief.

Er zijn ook gekleurde contactlenzen , die simpelweg de kleur van je ogen veranderen. Er zijn andere met een speciale tint die de kleur van uw ogen niet beïnvloedt, maar ze dienen zodat u ze gemakkelijk kunt vinden als u ze kwijtraakt.

Welke zorg hebben contactlenzen nodig?

Als u ze niet goed schoonmaakt en bepaalde hygiënerichtlijnen volgt , kunnen contactlenzen een risico vormen voor de gezondheid van uw ogen. Infecties kunnen aan de orde van de dag zijn als u deze stappen niet volgt:

 • Gebruik geen kraanwater om uw contactlenzen te wassen en spoel ze niet af met speeksel (beide bevatten bacteriën die gevaarlijke infecties kunnen veroorzaken). U moet de oplossingen gebruiken die speciaal voor hen zijn gemaakt.
 • Was uw handen goed voordat u de lenzen aanraakt. Gebruik een geurloze zeep. Geurende zepen en oliën kunnen een laag op uw handen achterlaten die gemakkelijk op de lenzen wordt aangebracht en irritatie kan veroorzaken.
 • Houd uw nagels kort om beschadiging van de lenzen of oogletsel te voorkomen wanneer u ze opzet.
 • Gebruik de door uw arts aanbevolen lensreinigingsvloeistoffen en volg de instructies nauwkeurig op. Meng ze niet door elkaar.
 • Als je je make-up gaat doen, doe dat dan nadat je je bril hebt opgezet.
 • Elke keer dat u uw lenzen uitdoet, was en desinfecteer ze voor uw volgende gebruik (als ze niet wegwerpbaar of wegwerpbaar zijn)
 • Vergeet niet het etui waar u de lenzen houdt schoon te wassen en te bewaren, want er kan ook een bron van infectie zijn. De behuizing wordt gewassen met een speciale lenzenvloeistof.
 • Vervang de lenzen zoals aangegeven.
 • Evalueer regelmatig de effectiviteit van de lenzen. Lenzen die oud zijn en niet goed in uw oog passen, kunnen de groei van bloedvaten in het hoornvlies veroorzaken.

Andere aspecten waarmee u rekening moet houden bij het kopen van contactlenzen:

 • Als u regelmatig ooginfecties, ernstige allergieën, droge ogen heeft of op een stoffige plek werkt, bent u GEEN kandidaat voor het dragen van contactlenzen. Praat met uw arts over andere opties.
 • Gebruik geen oogdruppels wanneer u uw lenzen draagt, tenzij deze specifiek zijn voor het type contactlens dat u draagt ​​en worden aanbevolen door uw specialist. Als hij medicinale druppels heeft voorgeschreven, wacht dan ten minste 30 minuten na het aanbrengen van deze druppels om uw contactlenzen op te zetten.
 • Afhankelijk van het type bril dat u gebruikt, zijn er enkele die u moet verwijderen voordat u naar bed gaat, aangezien het niet wordt aanbevolen om ermee in slaap te vallen. Raadpleeg uw oogarts of optometrist.
 • Gebruik geen zelfgemaakt zout water om uw lenzen schoon te maken, omdat dit infecties kan veroorzaken.
 • Contactlenzen kunnen over het algemeen worden gekocht via uw oogarts, uw optometrist, gespecialiseerde ooggezondheidswinkels en zelfs per post of online. Ik raad u niet aan om ze online te kopen, maar om dit te doen via uw oogarts of optometrist of een gespecialiseerde plaats, zodat u niet voor verrassingen komt te staan ​​die de gezondheid van uw ogen kunnen schaden.
 • Pas op met cosmetische lenzen die alleen voor dit doel in kostuumwinkels of op internet worden verkocht. Ze kunnen infecties en blijvende schade aan uw ogen veroorzaken.

Het is erg belangrijk dat je regelmatig oog examens om te zien of er sprake is van veranderingen in de gezondheid van uw ogen, of je een bril of een bril. Nu u geïnformeerd bent over contactlenzen, kunt u een betere beslissing nemen door na te denken over uw comfort en uw visuele gezondheid.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here