Hoe weet ik of ik reumatoïde artritis heb? Ik voel pijn in de gewrichten van mijn vingers, is het reumatoïde artritis of iets anders? Zouden cortisone-injecties gewrichtspijn en zwelling van de vinger helpen verlichten? Zo nee, welke andere alternatieven heb ik dan?

ANTWOORD van Dr.Nisha Manek, Reumatologie, Mayo Clinic Rochester in Minnesota, VS :

Het blijkt dat u inderdaad reumatoïde artritis heeft . Pijn in de gewrichten van de vingers van de handen is het typische eerste symptoom van deze ziekte. Als u echt reumatoïde artritis heeft, zijn er verschillende effectieve behandelingsalternatieven, waaronder cortisone-injecties.

Er is geen enkele test of symptoom dat reumatoïde artritis kan bevestigen . De arts stelt de diagnose van deze ziekte vooral op basis van de medische geschiedenis en het klinisch onderzoek van de patiënt.

Gewrichtspijn en stijfheid beginnen meestal in de handen en voeten en treffen beide zijden van het lichaam. Pijn en stijfheid kunnen gedurende enkele weken langzaam toenemen; Maar in bepaalde gevallen verschijnen de symptomen snel, bijna van de ene op de andere dag.

Naarmate de ziekte voortschrijdt, worden de schouders, ellebogen, knieën, heupen, kaken en nek aangetast. Andere symptomen kunnen ook de volgende zijn:

  • De pijn wordt verlicht met warmte. Een douche nemen of een bad nemen in warm water helpt meestal.
  • Rode en gezwollen handen
  • Vermoeidheid
  • Gevoelige gewrichten
  • Koorts
  • Gewichtsverlies

Om de diagnose te bevestigen, kan uw arts bloedonderzoeken laten doen om het ontstekingsproces van het lichaam te meten. Deze resultaten bieden belangrijke aanwijzingen omdat reumatoïde artritis het gevolg is van een terugval in het immuunsysteem en niet het gevolg is van slijtage van de gewrichten .

Ontsteking van het synovium

Bij reumatoïde artritis valt het immuunsysteem de bekleding van de gewrichten (synovium) aan, waardoor ze soepel kunnen bewegen. Het synovium raakt ontstoken en veroorzaakt pijn bij beweging. Die ontsteking zorgt ervoor dat het immuunsysteem nog harder werkt, wat leidt tot meer zwelling en ontsteking.

Als er geen behandeling wordt gegeven om deze cyclus te onderbreken, veroorzaakt reumatoïde artritis schade en misvormingen in de gewrichten, naast het beperken van het vermogen van de persoon om de aangetaste gewrichten te gebruiken.

Hoewel niet duidelijk is wat het immuunsysteem in de war brengt, kunnen bepaalde genen de vatbaarheid van een persoon voor de ziekte vergroten. Daarnaast spelen ook ziekte, omgevingsfactoren en levensstijl een rol.

Het roken van sigaretten lijkt bijvoorbeeld het immuunsysteem te versterken en als je rookt, is het belangrijk om te stoppen .

Medicatie-opties

Er is geen remedie voor reumatoïde artritis, maar de meeste mensen slagen erin de ziekte onder controle te houden en een actief leven te leiden. In het afgelopen decennium is de behandeling ijveriger en agressiever geworden. Meestal wordt een combinatie van medicijnen gestart om de ziekte zo snel mogelijk onder controle te houden.

Het eerste behandelplan kan cortisone-injecties en langdurig gebruik van een zogenaamd ziektemodificerend antireumatisch medicijn omvatten. Aan de andere kant kunnen ook andere medicijnen worden overwogen en hier is wat informatie over enkele alternatieven:

Cortison – Orale cortison vermindert gewrichtsontsteking snel en effectief en kan gedurende een korte periode worden toegediend.

Cortison, ook bekend als steroïden of prednison, kan ook in de gewrichten worden geïnjecteerd, inclusief die van de vingers. (Als een kanttekening: ik vermeld dat twee Mayo Clinic-artsen een Nobelprijs hebben gewonnen voor de ontdekking van dit nog steeds belangrijke medicijn.)

Disease-modifying antirheumatic drugs (DMARD’s): deze categorie vertegenwoordigt de belangrijkste behandeling van reumatoïde artritis. In de loop van de tijd stoppen ziektemodificerende antireumatische geneesmiddelen de progressie van reumatoïde artritis en beschermen ze gewrichten en andere weefsels tegen blijvende schade. De medicijnen die over het algemeen worden gebruikt, zijn hydroxychloroquine (Plaquenil) en methotrexaat (Rheumatrex, Trexall).

Tumornecrosefactor-alfa-remmers: Tumornecrosefactor (TNF) alfa is een eiwit dat wordt geproduceerd door witte bloedcellen en dat het immuunsysteem activeert.

In het algemeen worden tumornecrosefactor-alfaremmers gebruikt in combinatie met ziektemodificerende antireumatische geneesmiddelen. Medicijnen in deze categorie zijn onder meer infliximab (Remicade) en etanercept (Enbrel).

Werk nauw samen met uw reumatoloog om de therapeutische aanpak te bepalen die het beste bij u past. Er zijn veel alternatieven die de symptomen onmiddellijk kunnen verlichten en de ziekte op lange termijn kunnen beheersen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here