Miljoenen mensen in het VK – en nog veel meer daarbuiten – brengen de week voor Kerstmis door met het nieuws dat ze tijdens de feestdagen geen dierbaren zullen kunnen zien. Het is een somber einde van een moeilijk jaar.

Hoewel er geen vervanging is voor het persoonlijk ontmoeten van mensen, zijn er veel manieren waarop we met elkaar in contact kunnen komen in de komende weken. Van schrijven aan vreemden tot vrijwilligerswerk voor een goed doel, dit is wat u kunt doen om eenzaamheid deze kerst te bestrijden.

1. Schrijf naar een vreemde

WarriorKind, een organisatie die de geestelijke gezondheidszorg ondersteunt, brengt deze winter eenzame individuen met elkaar in contact via het geschreven woord, en moedigt deelnemers aan om enkele van de uitdagingen waarmee ze tijdens lockdown zijn geconfronteerd te delen, evenals hun tips om veerkrachtig te blijven.

“We verbinden mensen op de ouderwetse manier en gebruiken schrijven als een catharsis-therapie om [mensen te helpen] met vreemden over hun mentale gezondheid te praten en om tips en advies van elkaar te krijgen, hopelijk creëren we daarbij nieuwe vriendschappen”, zegt Sarah Drage, oprichter van WarriorKind’s Contact for Christmas-project.

2. Bel een (nieuwe) vriend

De Silver Line exploiteert de enige vertrouwelijke telefonische vriendschapsdienst in het VK. Het helpt oude mensen die eenzaamheid ervaren in contact te brengen met vrijwilligers die bereid zijn hun tijd op te geven voor een vriendelijke babbel. En meer dan ooit heeft het nieuwe rekruten nodig.

“De telefoon is bijna universeel, persoonlijk en een relatief goedkope manier om sociale connectie te creëren”, legt Robin Hewings uit, directeur campagnes, beleid en onderzoek bij de Campaign to End Loneliness. “Het is tweerichtingsverkeer, maar … vaak is één partij veel kwetsbaarder.”

Andere organisaties bieden ook mogelijkheden om vriendschap te sluiten. Bezoek Befriending Networks voor meer informatie.

3. Word vrijwilliger

Het vrijwilligerslandschap ziet er deze kerst heel anders uit vanwege de pandemie, maar er zijn nog steeds veel mogelijkheden om anderen te helpen. De daklozenorganisatie Crisis is op zoek naar vrijwilligers om onder meer online activiteiten te leiden, leden te bellen en zelfs livemuziek op Zoom te spelen.

Er zijn ook landelijke mogelijkheden voor vrijwilligerswerk met Meals on Wheels , dat gerechten bezorgt aan mensen die niet in staat zijn om hun eigen maaltijden te kopen of te bereiden.

“Mensen die als vrijwilliger werken, zeggen altijd tegen me dat ze twee dingen tegelijk doen”, zegt Hewings. “Ze doen iets praktisch, maar helpen mensen ook om relaties te verbinden en te verrijken. Deel uitmaken van de sociale wereld rondom iemand kan erg waardevol zijn. “

Ondanks de pandemie zijn er deze kerst nog steeds mogelijkheden om geïsoleerde individuen te helpen

Ondanks de pandemie zijn er deze kerst nog steeds mogelijkheden om geïsoleerde individuen te helpen. Afbeelding: Andre Ouellet

4. Word lid van een online sociale club

The Cares Family brengt mensen uit alle lagen van de bevolking samen en is een intergenerationele sociale club met 18.000 leden in Londen, Liverpool en Manchester.

Organisatoren organiseren van alles, van quizzen en dansen tot groepsyoga, meestal persoonlijke evenementen, maar hebben alle jamborees online gezet tijdens de lockdown.

CEO Alex Smith zegt dat de sociale club een waardevol ondersteunend netwerk biedt in moeilijke tijden. “We hebben gezien dat oudere mensen jongere mensen steunen om zich minder angstig te voelen over de wereld en om geduld en perspectief te krijgen; en we hebben gezien dat jongere mensen oudere mensen ondersteunen met dagelijkse telefoontjes, vriendschap en verbinding met de wereld ”, zegt hij.

5. Jam online met anderen

Tijdens de eerste lockdown zijn veel online koren gelanceerd om mensen met elkaar te verbinden via muziek . The Sofa Singers is er een van en blijft honderden mensen online samenbrengen door middel van liedjes. Evenzo brengt de  Benedetti Foundation amateurmuzikanten bij elkaar en leert ze mensen instrumenten te bespelen in online workshops.

Een andere zanggroep,  Shared Harmonies , organiseert gratis, opbeurende zangevenementen online. Oprichtster Emily Baylin zegt dat de lessen “het vertrouwen, de communicatie en het welzijn verbeteren door inspirerend zingen”. Tot nu toe zijn er meer dan 300 mensen bij betrokken, in de leeftijd van drie tot 92 jaar, en ze plant speciale kerstharmoniesessies plus ‘ring- en zingdiensten’ voor degenen die niet online zijn.

Online koren en muziekworkshops zijn een goede manier om contact te maken met anderen

Online koren en muziekworkshops zijn een goede manier om contact te maken met anderen. Afbeelding: Bambi Corro

6. Loop en praat

Een wandeling maken met iemand kan eenzaamheid helpen aanpakken – en is nog steeds toegestaan ​​volgens de huidige lockdown-regels in het VK. Als je geen potentiële wandelaars in de omgeving kent, kun je je aansluiten bij een lokale wandelgroep om contact te maken met andere wandelaars. Als alternatief zijn er veel kinderwagens die gezelschap zoeken op forums zoals Go4awalk.com .

“Wandelgroepen zijn goed voor je gezondheid, maar er is ook iets geweldigs aan het niet rechtstreeks tegenover iemand staan, waardoor het gemakkelijker wordt om een ​​gesprek te voeren”, zegt Hewings.

7. Maak virtueel contact met collega’s

Thuiswerken kan eenzaam zijn. Als jij of je collega’s het gevoel hebben dat ze geen verbinding met elkaar hebben of eenzaamheid ervaren, meld je dan aan voor een spelgerichte welzijns- en teambuildingsessie met Jess Shaw, oprichter van PACT Creative .

De virtuele workshops zijn leuk en een geweldige stressbreker, zegt ze. “Spelen in een groep brengt ons in het huidige moment met een gedeelde ervaring”, legt Shaw uit. “Het is vreugdevol en we hebben gemerkt dat spelen een uitstekende tool is om door het scherm te reiken en die ervaring van verbinding te brengen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here